Met vijf nieuwe partners biedt Briskr nog meer ondersteuning aan ondernemers

Een kleine groep met grote doelen, zo noemt Martijn Kriens, programmamanager bij Briskr, de organisatie. "We willen de regionale economie in Health en High Tech ondersteunen. Dat doen we door start-ups te helpen en innovatie te stimuleren." Werkend vanuit de Novio Tech Campus, in het hart van een groeiende MedTech gemeenschap, biedt Briskr hun ondersteuning aan start-ups. Om deze start-ups nog beter te kunnen helpen ontwikkelen, heeft de organisatie vijf nieuwe partners aan haar netwerk toegevoegd.

Het helpen van start-ups is niet iets wat Briskr alleen kan doen. "Daar is natuurlijk een dorp voor nodig. Onze belangrijkste partners zijn Gemeente Nijmegen, Novio Tech Campus, RadboudUMC, Radboud Universiteit, HAN, OostNL, Health Valley en Kadans Science Partner. Deze partners geven ons een stevige basis in de regio om innovatie en ondernemerschap te versterken."


Maar volgens Martijn ontbrak er één element. "Het is van het grootste belang om het bedrijfsleven bij dit netwerk te betrekken. Van hen krijg je een ander perspectief. En deze ondernemers zijn vaak kritischer over wat wij doen in relatie tot echt succes. Deze ondersteunende partners committeren zich om Briskr te ondersteunen met geld, maar ook met steun aan startende ondernemers. En hoewel zij een lange termijn visie hebben in de samenwerking met Briskr, verwachten zij wel resultaat: een groeiende regionale economie die op termijn ook henzelf ten goede komt. Daarom helpen ze ons om kritisch te blijven op de voortgang en onderweg te verbeteren."

Een partnernetwerk
De vijf partners die nu deel gaan uitmaken van het Briskr-netwerk, zijn gekozen vanwege hun specifieke vakgebieden. "Start-ups kunnen goed gebruik maken van de diensten en kennis die deze bedrijven te bieden hebben."

Aeternus BV helpt start-ups met waardebepaling: zij helpen te bepalen wat een bedrijf waard is. Wat van groot belang is bij het zoeken naar investeringen of voor exits.

BDO Netherlands is ervaren in het organiseren van bedrijven, zowel financieel als organisatorisch, met een focus op groei.

EP&C Patent Attorneys helpt startende ondernemingen met octrooiaanvragen, vooral belangrijk in de gezondheidsindustrie. Investeerders willen er zeker van zijn dat concurrenten niet zomaar ideeën kunnen kopiëren.

Poelmann van den Broek Advocaten is ervaren in het opstellen van contracten en kent de ins en outs van de voorwaarden rond venture capital. Hoe leg je bijvoorbeeld de relatie tussen oprichter en investeerder in klare taal vast?

Rabobank heeft de kennis en ervaring om groeiende ondernemers te helpen en kan ook leningen verstrekken, waaronder innovatieleningen.

Volgens Martijn is de optelsom van alle mogelijkheden die partners bieden, belangrijk voor startende ondernemers. "We willen start-ups helpen met een zo breed mogelijk scala aan onderwerpen. Daarvoor hebben we nu een groep professionele bedrijven bij elkaar gebracht." Maar er zit nog meer aan te komen: "Begin volgend jaar zullen we diverse andere ondersteunende partners aan ons netwerk toevoegen. Hoe meer hoogwaardige partners op relevante terreinen voor start-ups we aan ons verbinden, hoe beter we hen kunnen helpen!"


Health en High Tech
"De zorgsector is de grootste werkgever in Nijmegen. Alleen al het RadboudUMC heeft 11.000 medewerkers. En al sinds 1955 produceren wij microchips in Nijmegen. Met Briskr willen we wetenschap koppelen aan ondernemerschap in zowel Health als High Tech." Martijn legt uit dat onderzoek doen en ondernemerschap niet zonder elkaar kunnen. "Impact is wetenschap vermenigvuldigd met ondernemerschap. Dat betekent dat als we innovaties niet naar de markt brengen, ze ook geen impact creëren in de echte wereld."


Zo zijn er bij het RadboudUMC zo'n 1.300 mensen bezig met hun promotieonderzoek. "Jaarlijks ronden zo'n 300 tot 400 mensen hun promotieonderzoek af. Zes procent van deze mensen krijgt een succesvolle carrière in de wetenschap. Wij willen minstens vijf procent van de overigen overtuigen om een bedrijf te bouwen op het onderzoek waar ze vier jaar lang dag en nacht aan hebben gewerkt."


Briskr helpt start-ups op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door kennissessies te organiseren met ondernemers uit de wetenschap. Of Investment Days, waar ondernemers potentiële investeerders kunnen proberen te vinden. Martijn: "Met Briskr en partners bieden we kansen in de regio Nijmegen voor deze start-ups, zodat ze kunnen slagen en echte marktimpact kunnen creëren."