UV-robot maakt examenruimte virusvrij

Het Rijks vmbo in Nijmegen heeft een primeur: het is de eerste school in Europa die een speciale UV-robot heeft ingezet om de examenruimtes virusvrij te maken.

Door de inzet van een UV-robot konden de leerlingen van Het Rijks in Nijmegen de afgelopen week veilig virusvrij hun examens maken. Het gaat om de UV-C Adibot-S robot. Dit is een apparaat van robotbouwer Ubtech uit China en wordt gedistribueerd door Smartrobot.solutions uit Elst. 

Desinfectie in 5 minuten
De UV-robot doodt virusdeeltjes en bacteriën door middel van krachtig UV-C licht. Alles wat door het blauwe licht wordt ‘aangeraakt’ inactiveert het RNA en DNA-moleculen. Een ruimte van zo’n 90 vierkante meter kan zo binnen vijf minuten virus- en bacterievrij worden gemaakt. De robot straalt 360 graden rond.

“Wij werken al langer samen met Smartrobot, omdat we als school graag innoveren”, vertelt Twan van den Hazelkamp, adjunct-directeur bij Het Rijks vmbo. “Onze leerlingen die een zorgopleiding volgen maken gebruik van de zorgrobot Maatje van Smartrobot. Toen directeur Richard Kuijpers mij vertelde over deze robot, wilde ik het graag uitproberen.” 

Simpel in gebruik
En zo reed de robot afgelopen week bij wijze van proef door de examenruimtes, voordat de leerlingen aan de slag gingen. Het extreem krachtige licht van de robot is schadelijk voor huid en ogen. Het kan cellen doden. “UV-robots bestaan al langer en hun werking is bewezen”, vertelt Richard Kuijpers van Smartrobot.solutions. “Maar het probleem is dat ze vreselijk duur zijn en vaak lastig in gebruik. Met een prijs van 19.000 euro is de Adibot-S veel toegankelijker. Het is een kwalitatief goed product, met krachtige Philipslampen die niet zichtbaar licht op een golflengte uitstralen, waardoor de virussen het niet overleven.” 

Ook niet onbelangrijk: de robot werkt simpel en is eigenlijk door iedereen te bedienen. Hoewel de UV-C straling schadelijk is voor de gezondheid, is het apparaat veilig. “Iemand kan de robot aanzetten en op afstand bedienen. De UV-straling kan niet door glas”, vertelt Kuijpers. “Mocht er toch iemand de ruimte in komen, dan registreert de robot dit via een sensor en wordt het apparaat uitgeschakeld.”

Veilig gevoel
Smartrobot.solutions is de eerste in Europa die de Adibot-S verkoopt. Van den Hazelkamp had de primeur en is opgetogen over het apparaat. Het blijft voorlopig echter bij deze proef tijdens de examens. De robot is te duur voor Het Rijks en andere scholen. Al is huren ook een optie. “Dat zou ik wel willen. Zeker als de scholen binnenkort weer volledig open mogen zonder anderhalve meter afstand”, zegt Van den Hazelkamp. “Als je de robot twee keer per dag door de lokalen stuurt, levert dat een wezenlijke bijdrage aan de veiligheid op school. Dat zal onze docenten die nog niet allemaal gevaccineerd zijn, maar ook onze leerlingen geruststellen.”

Onderzoek Nijmeegse ziekenhuizen
De robot voldoet aan alle eisen en heeft de juiste certificering voor de Europese markt. Kuijpers: “Het apparaat werkt. Maar we overleggen nu met de Nijmeegse ziekenhuizen om die werking nogmaals aan te tonen. We willen onderzoeken hoeveel virusdeeltjes en bacteriën er na de ronde van de UV-robot nog te vinden zijn.”  

Volgens Kuijpers blijft het ook in de toekomst belangrijk om ons te wapenen tegen virussen en bacteriën. “De Adibot-S kan op allerlei plekken gebruikt worden, denk maar aan ziekenhuizen, scholen, verzorgingshuizen of een hotel of restaurant. Als de klant weet dat de ruimte compleet gedesinfecteerd is, ga je daar misschien eerder naartoe.” 

Bron artikel: Innovations Origin