Wang Long Li wil bijdragen aan de gezondheidszorg. Niet als arts, maar met hulpmiddelen die perfect zijn afgestemd op de behoeften van cliënten. Daarom richtte hij Tinybots op, en ontwierp hij robot Tessa. "In de zorg moeten we meer nadenken over samenwerken, en niet steeds het wiel opnieuw uitvinden."
Wang werd op jonge leeftijd mantelzorger. "Samen met mijn moeder moest ik voor mijn vader zorgen, die overleed toen ik net 19 jaar oud was. Dat maakte dat ik de zorg echt wilde verbeteren. Ik raakte vooral geïnteresseerd in het gedrag van patiënten. Als je vroeg in het proces van een ziekte aandacht besteedt aan gedrag, kun je de gezondheid van je cliënten beïnvloeden."
In zijn promotieonderzoek bestudeerde Wang nieuwe technologieën in de gezondheidszorg en hoe je die zinvol kunt inzetten. Hij richtte zich op ouderen en mensen met cognitieve stoornissen. Op basis van zijn onderzoek en zijn contact met cliënten ontdekte hij dat mensen naast fysieke behoeften ook psychologische behoeften hebben. Mensen willen betrokken zijn bij anderen, competent blijven in hun doen en laten en autonomie behouden over hun leven.
"Ik heb een nieuwe robot ontworpen, gebaseerd op deze behoeften. Deze robot biedt begeleiding in cruciale situaties, maar wel op een huiselijke en warme manier. Cliënten willen heel graag hun autonomie behouden, dus onze robot zal nooit commando's geven. De robot zal op het juiste moment een vraag stellen of een suggestie geven, op zo'n manier dat de cliënt gestimuleerd wordt om zelf de juiste beslissing te nemen. Dit is effectiever gebleken."
Meer dan een robotica bedrijf
Wang legt uit dat Tinybots niet een bedrijf is dat uitsluitend robots bouwt. "We hebben Tessa, onze eigen robot, wel ontworpen, maar we hebben haar in samenwerking met partners geproduceerd. Het is altijd onze bedoeling geweest om een platform voor kunstmatige intelligentie (AI) te worden. Als zodanig kunnen we de gezondheidszorg verbeteren en zoeken we naar samenwerkingen en verbindingen."
"Ons platform kan verbonden worden met producten van anderen, om hun producten te ondersteunen bij het aanpassen aan de gebruiker. Wij geloven in samenwerking en willen niet nog meer zorgproducten op de markt brengen. Waarom zouden we al die producten zelf maken, als er bedrijven zijn die ze al hebben uitgevonden? De kracht van Tinybots ligt in de data die we met Tessa verzamelen. Ik denk dat we uiteindelijk, door samen te werken met de juiste partners, de hele omgeving van een cliënt kunnen aanpassen op basis van persoonlijke behoeften, zodat ze langer en plezierig thuis kunnen wonen."
Volgens Wang zijn er verschillende uitdagingen voor technologische innovaties in de zorg. "Onze doelgroep zijn mensen met dementie. Voor hen kan spraak problemen opleveren. Hoe zorg je ervoor dat een spraakgestuurd systeem hen toch kan verstaan? En, als de ziekte vordert, zijn er dan misschien nieuwe interventies nodig? Met ons platform kunnen we de verbale begeleiding van cliënten aanpassen aan hun behoeften, omdat het leert van alle gebruikers."
Inzet via zorgverleners
Tinybots zet haar robot Tessa en het platform in via zorgaanbieders. Ook dat is niet altijd eenvoudig geweest. "We hebben een tweede team opgezet om organisaties te leren hoe ze met onze robot kunnen werken en hoe ze de innovatie kunnen inbedden in hun standaard zorgproces. Op die manier wordt de meerwaarde van de robot duidelijk. Het zou zonde zijn als de robot na een paar weken op een plank belandt."
Daarom werkt Tinybots samen met zorgorganisaties om te kijken of de robot waarde toevoegt aan de zorg die zij verlenen. "Als we zien dat mensen geïnteresseerd zijn, draaien we eerst een pilot. Voegt het echt waarde toe aan het proces, zoals hogere kwaliteit van zorg of tijdsbesparing?" Zo ja, dan worden de robots in de hele organisatie geïmplementeerd. En Tinybots helpt organisaties met hun strategische planning. "Op dat moment bieden we een ondersteunende dienst aan, genaamd Tessa-as-a-Service (TaaS). Wij nemen de logistiek en het beheer over, zodat de organisatie zich kan richten op het verlenen van zorg."
Hoge ambities
Er is geen twijfel over de ambities die Wang en zijn team hebben met Tinybots. "Er zijn 50 miljoen mensen met dementie, en die groep zal de komende 20 jaar verdubbelen. Wij willen ze allemaal helpen. Dat is misschien een grote ambitie, maar we gaan er alles aan doen om dat te bereiken. We vinden wel een manier."
De Nijmeegse MedTech startup heeft nu 2.000 robots actief in Nederland en wil in het komende jaar groeien naar 5.000 tot 10.000. "Als we dat bereikt hebben, moeten we daarna elk jaar 3 tot 5 keer groeien en nog verder uitbreiden. We zijn al aanwezig in België en Duitsland en hebben ervaring met pilots in Noorwegen, Italië en Zweden."
Innovatie KVK Top 100 nominatie
Tinybots is onlangs genomineerd voor de KVK Innovatie Top 100. Het team ziet de nominatie als een compliment. "We zitten hier allemaal om persoonlijke redenen en onze drijfveer is het oplossen van problemen. De erkenning is heel mooi, maar uiteindelijk is ons doel om mensen te helpen. Dus dat is wat we de komende jaren gaan doen."