Levens redden met een pompje in het hart
Minder orgaanschade en een grotere kans op overleven na een hartinfarct. Dat is de inzet van startup CardiacBooster.
Start-up CardiacBooster ontwikkelt een kleine maar krachtige pomp die bloed door de lies van het hart van een patiënt kan pompen. Het apparaat helpt cardiologen in de kritieke fase kort na een hartaanval. Een hartaanval beschadigt de hartspier. Bij sommige patiënten (ongeveer 5 procent) heeft dit tot gevolg dat er minder bloed door het lichaam wordt gepompt. Het gevolg is dat organen te weinig bloed krijgen. Hierdoor kunnen ze minder goed functioneren. Soms kan dit zelfs zo erg zijn dat de patiënt hieraan overlijdt.
Soort ballon
"Ons apparaat werkt als een ballon die bloed kan aanzuigen en wegduwen", zegt Daniël van Dort, uitvinder van de technologie en Chief Science Officer en medeoprichter van CardiacBooster, een spin-off van het Radboudumc in Nijmegen. "Je verbetert met deze pomp de kracht van het hart en kunt meer bloed rondpompen." Mensen met een ernstig infarct bijvoorbeeld, lopen relatief vaak nierschade op, waardoor dialyse nodig is. Door het apparaat te gebruiken, kan deze nierschade worden beperkt. Dit verbetert de kwaliteit van leven van deze patiënten aanzienlijk.
Eenvoudige inbrenging
Er zijn andere apparaten die het bloed van de patiënt kunnen pompen. Maar die zijn relatief groot voor de hoeveelheid bloed die ze kunnen pompen. "Uniek aan ons apparaat is dat het eenvoudig via de lies in het hart van patiënten kan worden ingebracht", zegt Van Dort.
De pomp kan daar direct worden gebruikt. Ook kan hij preventief worden ingezet bij patiënten die een slechte hartfunctie hebben en een operatie moeten ondergaan. Van Dort: ",,Je kunt voorkomen dat iemand uit het diepe gaat en schade aan zijn organen oploopt omdat er tijdens de operatie te weinig bloed wordt rondgepompt."
Ideeënboek
Als student geneeskunde was Van Dort al gefascineerd door de werking van het hart. "In de collegezaal hield ik een ideeënboekje bij waarin ik medische problemen opschreef die ik wilde oplossen. Tijdens mijn studie leerde ik bijvoorbeeld dat mensen met een hartinfarct medicijnen krijgen om de gevolgen te beperken. Ik vond dat fascinerend: je probeert een mechanisch probleem, een hart dat niet goed werkt, op te lossen met een smeermiddel. Zou je het hart niet beter kunnen laten werken? Na mijn studie ben ik hiermee aan de slag gegaan. Het gebeurde letterlijk aan de keukentafel. En nu, vijf prototypes later, hebben we een apparaat dat het mechanische probleem veel beter kan aanpakken. Naast zijn werk voor CardiacBooster werkt Van Dort als onderzoeker bij de afdeling Hartchirurgie van het Radboudumc.
Beste startup
CardiacBooster is opgericht in 2018. Florian Ludwig van Thuja Capital haakte aan als CEO. Om het product te ontwikkelen, kreeg CardiacBooster de afgelopen jaren een financiële injectie van Thuja, het Radboudumc en het RedMedTech Discovery Fund. Dit is een fonds voor innovatieve start-ups in Life Sciences & Health in Gelderland. In 2019 is CardiacBooster uitgeroepen tot een van de tien beste wetenschappelijke start-ups van Nederland. Het bedrijf is gevestigd op de Novio Tech Campus in Nijmegen.
Eerste studie bij mensen
Op dit moment wordt de pomp nog onderzocht in proefdieren. Als alles goed gaat, vindt volgend jaar de eerste studie bij mensen plaats. Er werken nu al tien mensen bij CardiacBooster en het bedrijf is op zoek naar verdere financiering. "Ik weet veel over hoe het hart werkt en hoe je het bloed beter rond kunt laten pompen. Maar als je echt wilt begrijpen hoe het werkt, kost het veel tijd en geld om onderzoek te doen." Tegen 2023 hoopt CardiacBooster deze innovatie op de markt te brengen, eens goedgekeurd.