Repaircafé voor chipmachines in Nijmegen verovert Europa

Een onderneming die wereldleider is in het nieuw leven inblazen van machines in de halfgeleiderindustrie heeft zich in Nijmegen gevestigd met als doel Europa te veroveren.

Een high tech repaircafé. Niet voor huis-, tuin- en keukenapparaten, maar voor chipmachines. Dé specialist op dit gebied, het Amerikaanse Odyssey, introduceert vanuit Nijmegen een Europees netwerk. 

Odyssey is wereldleider in reparatie en service van radiofrequentie (RF) en weet machines in de halfgeleiderindustrie nieuw leven in te blazen. Het bedrijf werd twintig jaar geleden opgericht en heeft zich gespecialiseerd in deze nichemarkt. Het bedrijf heeft een hoofdvestiging in Texas en een vestiging in Singapore. In maart 2020 koos Odyssey ervoor om zich in Europa te vestigen. De keuze viel op Nijmegen. 

Enorme vraag
De timing leek nogal onhandig, want juist op dat moment barstte de coronapandemie los.  Voor de hightech-reparatieplaats bleek dat echter geen probleem: de vraag naar chips is eigenlijk alleen maar toegenomen. De chiptekorten zijn groot en daarmee ook de vraag naar de diensten van het bedrijf. Chipfabrikanten draaien op de toppen van hun kunnen en nog is het niet genoeg. 

Noodreparaties
Een dag minder productie draaien kost in de halfgeleiderindustrie handenvol geld. “Dus als er een acuut probleem is, willen onze klanten het liefst dat we dit vandaag nog oplossen”, vertelt Angelo Andres, de algemeen manager van Odyssey Europe. “Wij doen noodreparaties. Maar ook regulier onderhoud om te voorkomen dat machines stil komen te liggen. Wij hebben de kennis in huis om vrijwel elk apparaat en machine in de halfgeleiderindustrie weer aan de praat te krijgen.” Daarbij is het adagium dat repareren duurzamer is dan een nieuwe machine aanschaffen.

Onderhoud is maatwerk
Chipfabrikant NXP is één van de grote klanten van Odyssey. Dat was een belangrijke reden voor het bedrijf om zich in Nijmegen te vestigen. Nijmegen heeft veel kennis en kunde in huis als het gaat over de halfgeleiderindustrie en RF-technologie. Het bedrijf is gevestigd op de Novio Tech Campus, vlakbij de fabriek van NXP. Andres: “Nijmegen ligt bovendien vlakbij Schiphol en is niet ver van Düsseldorf, en heeft daardoor een goede bereikbaarheid. Ook kunnen we hier goed geschoold personeel vinden. Wat wij repareren en onderhouden is altijd maatwerk. We zoeken daarom technici die heel goed zijn met hun handen, maar die ook veel eigen inzicht hebben. Daarvoor werken we onder meer samen met het ROC Nijmegen en Fontys Hogeschool.” Vanuit Nijmegen wordt zo heel Europa bediend. Het feit dat de Europese Unie flink gaat investeren in de halfgeleiderindustrie in Europa is voor Odyssey dan ook goed nieuws. 

Extra ruimte en mensen
Andres heeft zelf een achtergrond bij NXP semiconductors. Odyssey Europe begon onder zijn leiding en het personeelsbestand is inmiddels meer dan verdubbeld. Als het aan Andres ligt, wordt dat aantal flink uitgebreid naarmate het bedrijf groeit. Het bedrijf wil ook investeren in extra werk- en laboratoriumruimte en krijgt daarbij ondersteuning vanuit de gemeente Nijmegen, de Novio Tech Campus en ontwikkelingsmaatschappij OostNL. OostNL geeft innovatieve bedrijven die de Oost-Nederlandse economische structuur versterken een extra impuls. Daarnaast gaat Odyssey zich ook richten op het repareren en onderhoud van medische apparaten die gebruik maken van RF technologie, zoals MRI-scanners. 

Dit artikel is gemaakt in een samenwerking tussen Novio Tech Campus en de redactie van Innovation Origins. Innovation Origins is een onafhankelijk journalistiek platform dat zijn partners zorgvuldig uitkiest en uitsluitend samenwerkt met bedrijven en instellingen die achter onze missie staan: het verhaal van innovatie verspreiden. Op die manier kunnen zij lezers waardevolle verhalen aanbieden die volgens journalistieke richtlijnen tot stand zijn gekomen.