Radboud Universiteit sluit zich aan bij ‘European Universities Initiative’ gericht op onderzoek in neurowetenschappen en technologie

Het European Universities Initiative bevordert de uitwisseling van onderwijs, onderzoek en werkgelegenheid, waardoor onderwijs, onderzoek en werkgelegenheid kunnen worden overgedragen. Het programma zal hopelijk de Europese positie in hersenonderzoek en engineering verbeteren om toekomstige problemen in de samenleving op te lossen.   Met deze samenwerking krijgen studenten, wetenschappers en medewerkers hopelijk: - Internationale ervaringen - Profiteer van de experts van verschillende universiteiten - Verbeter onderwijs - Vlotter in de samenwerking over het lab in onderzoek.

Samenwerking tussen universiteiten

De serie Europese Universiteiten is afkomstig van de Europese Commissie. Het idee is om het onderwijs in Europa competitief en toekomstbestendig te maken en internationale samenwerking te creëren tussen universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven op het gebied van wetenschap die kwalitatief onderwijs en onderzoek garandeert.  
Partneruniversiteiten zijn Oxford University, University of Bonn, Karolinska Institutet, Miguel Hernández University, Boğaziçi University, UMF Cluj-Napoca en University of Debrecen. Naast de acht betrokken universiteiten stapten meer dan 250 Europese onderzoeksinstituten, (niet-) gouvernementele organisaties en bedrijven in. Hersenwetenschappers van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior (Radboud University) namen het initiatief voor de verregaande internationale samenwerking.
 

Onderzoek naar hersenziekten

Hersenziekten en -stoornissen veroorzaken een handicap en een aanzienlijke last voor de samenleving. De urgentie van het onderzoek is nodig, aangezien de groei van de oudere bevolking toeneemt en met de hersengerelateerde ziekte bijna een kwart van alle gezondheidsproblemen veroorzaakt. De alliantie zal zich richten op neurowetenschappen en technologieontwikkeling als eerste doel. In de toekomst willen ze haar focus uitbreiden naar verschillende disciplines om het potentieel in onderwijs, onderzoek, innovatie en creativiteit in Europa te optimaliseren.   Tansu Celikel, voorzitter van het Donders Institute en hoogleraar neurofysiologie aan de Radboud Universiteit: "De nieuwe Europese universiteit zal actief werken aan het koesteren van diversiteit en het bevorderen van een gemeenschappelijke Europese identiteit onder studenten en onderzoekers met multiculturele, meertalige, internationale en intersectorale ervaringen in heel Europa continent". Deze samenwerking heeft dus een bredere impact buiten onderwijs en onderzoek.   Daniël Wigboldus, voorzitter College van Bestuur Radboud Universiteit, zei: "We zijn enthousiast over de alliantie samen met zeven excellente partners uit alle regio's van Europa en zetten ons in voor langdurige samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek, te beginnen met de hersenen en technologie."   Dit artikel is een bewerking van Radboud Universiteitsnieuws