NXP maakt vanuit Nijmegen wereldwijd impact met V2X-chip

Auto’s met deze V2X-chip – zo groot als een pinknagel – communiceren onderling met elkaar en met de infrastructuur. Dat gebeurt via een soort wifi-verbinding (wifi-p) die is gereserveerd voor deze toepassingen, zonder tussenkomst van een mobiele operator. Daardoor anticiperen voertuigen zelf op verschillende verkeerssituaties, bijvoorbeeld als een voorganger plotseling remt of bij een naderende ambulance. Het is groot nieuws dat Volkswagen in al zijn Golfs van het nieuwste model deze vehicle-to-everything-technologie van NXP inbouwt. Vooral omdat daarmee een signaal naar de rest van de industrie afgegeven wordt dat dit dé standaard zou kunnen worden. En niet de 5G-technologie die deze mogelijkheden in de toekomst ook gaat bieden. Daarover is al jaren strijd.

Impact met massa

Volkswagen is wereldwijd een volumemerk. Maurice Geraets: “Dat de technologie nu via zo’n populaire auto massaal de weg op komt, is een belangrijke doorbraak. Er is schaal nodig om dit te laten werken. Hoe meer auto’s het gebruiken, hoe groter de impact.” Daarmee verwacht NXP dat andere autofabrikanten ook voor deze technologie kiezen. Bij diverse partijen zitten ze al aan tafel. De massa is nodig om ook overheden aan te zetten om V2X op grote schaal in de infrastructuur in te bouwen. Bijvoorbeeld in de weg, matrixborden, verkeerslichten en borden bij wegwerkzaamheden. Bij verschillende gemeenten is dat al gedaan. Meer zullen er volgen als ze weten dat er voldoende auto’s mee rondrijden.

Nog geen definitieve keuze voor V2X

Nu Volkswagen wifi-p gebruikt in een belangrijk model is dat een tegenvaller voor telecombedrijven en de chipbedrijven die vol inzetten op 5G”, schrijft HFD. Helemaal gestreden is de strijd zeker nog niet, want een definitieve keuze voor een standaard voor auto’s die onderling communiceren is op Europees niveau nog niet gemaakt. Andere grote autobedrijven, zoals BMW, Daimler en PSA (Peugeot) zetten in op 5G. In dit collectief zitten ook grote chipmakers als Qualcomm en Samsung en bouwers van telecomnetwerken als Huawei en Ericsson. Toch zal de implementatie van 5G in auto’s en op de weg nog jaren op zich laten wachten. Wifi-p is al af en dus kunnen de chips hiervoor direct in massaproductie gaan en via tussenleveranciers worden geleverd.
Het is mooi dat straks een grote hoeveelheid auto’s rondrijdt met een chip die mede in Nijmegen is ontworpen.

Nijmegen grootste en best presterende fabriek

Het is mooi dat straks een grote hoeveelheid auto’s rondrijdt met een chip die mede in Nijmegen is ontworpen”, vertelt Maurice Geraets trots. Als basis is de technologie gebruikt die eerder is ontwikkeld voor digitale radio. NXP is de grootste chipfabrikant voor de automotive met bijna zeventig procent marktaandeel. Ze maakt honderden chips voor deze markt, zoals chips voor autoradio’s en chips voor autosleutels.   Veel van deze chips worden in Nijmegen geproduceerd, in de grootste en best presterende fabriek van NXP wereldwijd. “Er zijn de afgelopen paar jaar tientallen miljoenen éxtra in de fabriek geïnvesteerd, zodat we ook groeien in capaciteit. Daarnaast hebben we op deze locatie niet alleen fabricage, maar ook veel R&D die veel andere internationale onderzoeksprojecten aanstuurt. Daarmee creëren we veel werkgelegenheid voor onze medewerkers, maar ook voor toeleveranciers. Op de Novio Tech Campus weten we de partijen die in hetzelfde domein actief zijn beter te vinden en creëren we synergie. Met partijen die in hetzelfde domein actief zijn nemen we deel in het Chip Integration Technology Centre (CITC). Samen met hen werken we aan een nieuwe generatie chips die wereldwijd zorgt voor nieuwe toepassingen van technologie.”   Dit artikel is geschreven en gepubliceerd door The Economic Board.