Resistentie tegen antibiotica wordt wereldwijd een steeds groter probleem. In de VS krijgt elke 11 seconden iemand een bacteriële of schimmelinfectie die resistent is tegen antibiotica en elke 15 minuten overlijdt iemand eraan, meldt het
CDC. In
Europa sterven jaarlijks 33.000 mensen aan een niet meer te behandelen infectie. Een urineweginfectie met een resistente bacterie kan nu soms al noodlottig uitpakken.
Ballon lek prikken
De behoefte aan nieuwe antibiotica is dus groot.
Madam Therapeutics, gevestigd in Woerdense Verlaat, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van een nieuwe generatie antibiotica, de zogenoemde SAAP’s. SAAPs staat voor Synthetic Antimicrobila and Antibiofilm Peptides. Remko van Leeuwen, ceo van het bedrijf: “We ontwikkelen peptides, kleine moleculen, die heel anders werken dan de huidige antibiotica. De meeste antibiotica werken vrij traag, maar onze SAAPs prikken vanaf de buitenkant een gat in de bacterie waardoor die leegloopt en sterft. Vergelijk het met een opgeblazen ballon die wordt lek geprikt. We hebben een heel arsenaal aan peptides die op deze manier werken. Omdat het zo snel gaat, hebben bacteriën niet of nauwelijks de kans om resistentie te ontwikkelen tegen deze nieuwe generatie van antibiotica.”
Snel afgebroken
Het probleem waar Madam Therapeutics en andere producenten van deze nieuwe antibiotica tegenaan lopen is de manier van toediening. Peptides zijn kleine moleculen die snel worden afgebroken als ze in het lichaam terechtkomen. Een verblijf in de maag overleven ze sowieso niet. Vandaar dat dergelijke antibiotica vrijwel altijd geïnjecteerd moeten worden, waardoor het gebruik sterk beperkt wordt. Hier komt de expertise van
PharmaCytics, gevestigd op Novio Tech Campus in Nijmegen en Pivot Park in Oss, om de hoek kijken. Het bedrijf heeft de Nutrient Drug Conjugate technology (NDCt) ontwikkeld, waarmee ze allerlei medicijnen als voedsel kunnen vermommen. Dat gaan ze nu ook doen met de peptides met een antimicrobiële werking.
Vermomming
Han van ’t Klooster, ceo van PharmaCytics: “Onze techniek koppelt een voedselgroep aan de peptides, waardoor het spijsverteringskanaal denkt dat het met voedingsstoffen te maken heeft. Door die vermomming worden ze uitstekend opgenomen door de darmen in de bloedsomloop. De grotere opname – biobeschikbaarheid – maakt misschien zelfs een lagere dosering mogelijk. Eenmaal in de bloedsomloop wordt de koppeling verbroken en kunnen de peptides hun antibacteriële werking uitoefenen. Kortom, met onze techniek gaan we van prik naar pil.”
Investering voor de patiënt
De behoefte aan nieuwe, krachtige antibiotica in pilvorm met minder kans op resistentie is groot. Zowel PharmaCytics als Madam Therapeutics benadrukken het belang daarvan voor
de patiënt. Dergelijke medicijnen kunnen sterk bijdragen aan het terugdringen van het aantal doden en de enorme gezondheidsschade die de antibioticaresistentie veroorzaakt.
Pharmatide Invest initieerde deze samenwerking in deze twee innovatieve Nederlandse farmaceutische bedrijven.