Chiprecept
NXP komt voort uit het voormalige Philips Semiconductors, dat al in 1953 begon met de ontwikkeling en productie van halfgeleiders in Nijmegen. In de kleine fabriek werkten toentertijd enkele tientallen mensen aan transistoren en diodes voor onder meer televisies en radio’s. Het huidige NXP heeft inmiddels vestigingen over de hele wereld en heeft bijna dertigduizend medewerkers in dienst. Het bedrijf ontwikkelt en produceert talloze halfgeleiderproducten voor verschillende sectoren.
Over de grote vraag wereldwijd naar de producten van NXP, zegt Rob Hoeben: “Onze geïntegreerde elektronische schakelingen zijn te gebruiken voor zeer uiteenlopende toepassingen. Voor de productie van deze schakelingen is een geavanceerde procestechnologie, zeg maar het recept van de chip, nodig. NXP heeft zich daarin zodanig gespecialiseerd dat ze wereldwijd tot de topleveranciers behoort van deze producten.”
De componenten van NXP zijn terug te vinden in diverse producten als auto’s, mobiele telefoons, computers en paspoorten. Het bedrijf focust zich op een aantal groeimarkten: draadloze communicatie, automotive en Internet of Things.
Topleverancier
NXP is gespecialiseerd in hoogfrequent versterkers. Deze worden gebruikt in de communicatie-infrastructuur van mobiele netwerken, zoals 4G en 5G. De geavanceerde versterkers kunnen signalen op zeer hoge frequenties versterken, zonder dat het signaal wordt vervormd. NXP-technologie op dit gebied vind je terug in zowel de zendmasten als in het apparaat dat verbinding heeft met het netwerk, zoals een smartphone of auto.
Voor mobiele zendmasten is NXP de topleverancier wereldwijd voor deze versterkers. Hoeben licht toe: “Onze hoogfrequent versterkers voor mobiele signalen zijn zeer efficiënt en bovendien duurzaam. Dat maakt ze uitermate geschikt om te worden gebruikt in mobiele zendmasten en apparaten. Wereldwijd bevat ook bijna de helft van alle smartphones laagruisversterkers van NXP.”
Verder onderscheidt het bedrijf zich door een unieke combinatie van twee technieken. “NXP is de enige leverancier die HighPower-technologie combineert in haar portfolio met SiGe-techniek, waarbij de elementen Silicium en Germanium worden gecombineerd om zo optimale eigenschappen te creëren. Dit is een unieke propositie in de markt voor communicatie-infrastructuur”, aldus Hoeben.
Informatiegolven
We maken tegenwoordig meer dan ooit gebruik van contactloze betaalmogelijkheden via bijvoorbeeld onze bankpas of smartphone. Deze contactloze communicatietechniek heet Near Field Communication (NFC). Dit kwam voort uit Radio-frequency Identification, waarbij via radiogolven eenzijdig informatie kan worden verzonden, zoals bij een tag om deuren te openen.
Bij NFC is de communicatie wederkerig, waardoor veel extra toepassingen mogelijk zijn geworden. Hierdoor kun je tegenwoordig niet alleen contactloos betalen, maar ook contactloos in- en uitchecken in het openbaar vervoer of digitaal visitekaartjes uitwisselen. De chips die dergelijke toepassingen mogelijk maken worden ook door NXP geproduceerd.
De verwachting is dat er in de toekomst een grotere rol is weggelegd voor NFC in het kader van preventie van virusverspreiding, stelt Martijn van der Linden: “Virussen kunnen in het algemeen relatief eenvoudig verspreid worden door handcontact. Via NFC kan dit worden voorkomen door het gebruik van bijvoorbeeld digitale spaarpunten en kassabonnen. Dat biedt dus niet alleen voordelen voor hygiëne, maar ook voor duurzaamheid.”.
NXP-chips in auto’s wereldwijd
Er komt steeds meer elektronica in auto’s. Halfgeleidercomponenten van NXP zijn hierdoor essentieel voor onder andere Advanced Driver Assistance Systems,
Vehicle-to-everything (V2X) communication, radar, sensoren, car-infotainmentsystemen en toepassingen voor smartphoneconnectiviteit.
De multinational speelt verder een belangrijke rol op het gebied van security in automotive. Zo zijn de NXP-componenten onmisbaar voor slimme camera’s en afstandssensoren. “Afhankelijk van de luxe, bevat elke moderne auto in de wereld enkele tot honderden in Nijmegen geproduceerde chips van NXP”, aldus Hoeben.
Rijden zonder chauffeur
De Nijmeegse chipfabrikant is wereldwijd de grootste leverancier van halfgeleiders voor de automotive-industrie. Zo speelt de techniek van NXP een belangrijke rol in autonoom rijden. De eerste oplossing voor communicatietechnologie hiervoor is door NXP ontwikkeld. Eind 2019 had het bedrijf de primeur met de implementatie van deze V2X-technologie in de Volkswagen Golf. Hoeben legt uit: “Deze slimme technologie maakt het mogelijk voor auto’s om onderling te communiceren, maar ook met andere verkeersdeelnemers en infrastructuur rond de weg, zoals slimme verkeerslichten. Dit op zich is al een verbetering voor de verkeersveiligheid. Maar aangezien automobilisten ook informatie van andere sensoren dan in de eigen auto kunnen ontvangen, kan zelfs worden geanticipeerd op (nog) onzichtbare verkeerssituaties verderop.”
Alles verbonden
Voor het toekomstige 5G-netwerk heeft NXP de technologie in huis om de signalen onvervormd te versterken. Het bedrijf zal dus vele versterkers leveren voor de 5G-zendstations en de nieuwe generatie mobiele apparaten. Ook werkt het concern aan toepassingen voor Internet of Things, die geïmplementeerd kunnen worden in het 5G-netwerk.
“Dergelijke toepassingen zullen een groot verschil gaan maken als het gaat om autonoom autorijden. Tevens biedt het mogelijkheden voor het monitoren van goederen- verkeers- en mensenstromen. Dat kun je gebruiken voor talloze doeleinden, zoals voor crowd control en verkeersaansturing. Maar ook zal een toekomstige virusuitbraak hiermee beter beheersbaar worden dan nu het geval is”, aldus Van der Linden.
Wat ooit begon als een kleine chipfabriek met enkele tientallen medewerkers is anno 2020 uitgegroeid tot een multinational met een wereldwijde impact. De miljarden chips van NXP zijn over de hele wereld terug te vinden in tal van technische toepassingen. En gezien de globale ontwikkelingen op het gebied van draadloze communicatie, automotive en IoT, is er ook in de toekomst een belangrijke rol weggelegd voor het bedrijf.