Medisch-technologische innovaties versneld naar markt door overheidsinvestering van 8 miljoen.
Technologische innovaties zijn hard nodig om de gezondheidszorg ook op de lange termijn betaalbaar, van hoge kwaliteit en goed bezet te houden.
De vier technische universiteiten (4TU), waaronder de Universiteit Twente en de WUR, slaan de handen ineen met drie medische academische centra en durfinvesteerder Innovation Industries om medtech-oplossingen sneller naar de markt te brengen. Deze week hebben de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 8 miljoen euro toegekend aan het medtech-consortium uit de Thematische Technologie Overdracht (TTT)-regeling. Deze TTT-regeling is een best practice in Europa op het gebied van ondersteuning van spin-offs, incubators en universiteiten. Het consortium wil de goede internationale positie van de Nederlandse medtech-sector verder uitbouwen.
Technologische innovaties zijn hard nodig om de gezondheidszorg ook op de lange termijn betaalbaar, van hoge kwaliteit en goed bezet te houden. De weg naar de markt voor medtech spin-offs is echter zeer complex en moeizaam. De Knowledge Transfer Offices (KTO) van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research bouwen samen met de KTO's van Erasmus MC, RadboudUMC en Maastricht UMC en VC-fonds Innovation Industries aan een landelijk en open programma.
Minder uitvallers en sneller naar de markt
'Het initiatief voor deze aanvraag komt van 4TU, met de Universiteit Twente als co-leider', zegt Roy Kolkman, manager van het KTO van de Universiteit Twente. 'Met deze investering leggen we een uitstekende basis voor medtech spin-offs in Nederland. Door de kweekvijver te verrijken met de juiste kennis en expertise, wordt de kans op mislukking verkleind en de time-to-market verkort.'
Betere proposities
'Door de krachten van UMC's en TU's te bundelen, komen we tot sterke proposities', zegt Thijs Spigt, KTO-directeur van het Erasmus MC. 'De kennis en ervaring binnen het consortium zorgt voor snellere validatie en een betere business propositie. Daarbij is veel aandacht voor de klinische vraag, technische haalbaarheid en business development.
Uitbreiding leidende positie
"Nederland loopt voorop in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Ze naar de markt brengen is echter een grote uitdaging. Wij investeren in dit consortium en doen er alles aan om het tot een succes te maken. Naast kapitaal leveren we een belangrijke bijdrage met onze kennis, ervaring en netwerk", zegt Pleuni Hooijman, fondsmanager bij Innovation Industries."