CITC en AntenneX bundelen krachten om antenna-in-package toepassingen op mmWave frequenties te karakteriseren

Op 20 januari ondertekenden Chip Integration Technology Center (CITC) en AntenneX een overeenkomst om hun samenwerking te formaliseren. Beide organisaties zijn actief in het RF-domein, vooral in 100 GHz+. Samen pakken ze de karakterisatiebehoeften aan voor de volgende generatie hoogfrequente verpakkingstoepassingen.

Als gevolg van de behoefte aan meer en meer bandbreedte in draadloze communicatie, zal de volgende generatie communicatiestandaard (6G) opereren op frequenties rond en boven 100 GHz. Vanuit het oogpunt van de elektronische verpakking betekent dit een wijdverspreide toepassing van apparaten van het type antenna-in-package (AiP), waarbij het antennesysteem in de verpakking van het apparaat is geïntegreerd.

Deze hoge mate van integratie, in combinatie met hoge operationele frequenties, brengt verschillende uitdagingen met zich mee - niet alleen voor de productie, maar ook voor de karakterisering van de materialen en de prestaties van de AiP's. Bij deze hoge frequenties worden materiaalkarakterisatie en over-the-air apparaatmetingen tegelijkertijd belangrijker en uitdagender. Daarom werken CITC en AntenneX samen om de karakteriseringsbehoeften voor dit soort verpakkingstoepassingen aan te pakken.

Francesca Chiappini, Program Manager RF Chip Packaging bij CITC, is blij met de samenwerking: "De samenwerking met AntenneX is een welkome aanvulling op ons huidige ecosysteem. Ze stellen ons in staat om nieuwe verpakkingstechnologieën en -concepten te ontwikkelen voor hogere frequenties. Voor metingen bij lagere frequenties werken we al samen met de afdeling Radartechnologie van TNO. Met AntenneX kunnen we nu het frequentiespectrum voorbij 100 GHz bestrijken. Zij helpen ons bij het aanpakken van vraagstukken als diëlektrische materiaalkarakterisering en antennemetingen op frequenties die van belang zijn voor 6G en automotive radar."

Sander Bronckers, een van de oprichters van AntenneX, voegt toe: "Onze diensten zijn complementair aan de activiteiten van CITC. Bij de ontwikkeling van nieuwe apparatuur, tools en software helpt CITC ons door uitgebreide feedback te geven. En ze ondersteunen ons bij het definiëren van vereisten voor metingen, analyse en karakterisering. Ten slotte, maar daarom niet minder belangrijk, beschikt CITC over een groot netwerk. Door samen te werken, kunnen we onze tools en diensten beter en gemakkelijker aanbieden aan bedrijven."