Toevallige ontmoetingen zorgen voor onverwachte innovaties bij pop’hub

In het centrum van Nijmegen kun je zomaar POP'HUB tegenkomen, een bruisende winkel vol met de nieuwste innovaties. Een vaas gemaakt van water, een wondertelefoon en een tool om de luchtkwaliteit te verbeteren: bij POP'HUB kun je zomaar iets tegenkomen. In de winkel ligt de nadruk op toevallige ontmoetingen en verbindingen.

Innovatiewinkel POP'HUB is te vinden in de Nijmeegse Marikenstraat. En geestelijk vader Dick Bos vertelt maar al te graag wat het winkelend publiek er kan vinden. Want POP'HUB is niet zomaar een winkel. "Het is een winkel die mensen wil inspireren door de innovaties te laten zien die in de stad worden gemaakt."
Innovaties worden getoond, maar de focus ligt op het creëren van verbindingen tussen voorbijgangers en de innovatieve producten en diensten. "Het idee achter de winkel is serendipiteit: iets vinden waar je niet eens naar op zoek was. En daar dan naar handelen. Je zou zomaar iets onverwachts kunnen vinden waar je ongelofelijk veel aan hebt. En als je het vindt, toch in je eigen stad, dan gebruik je het en start je weer een nieuwe innovatie."

Lokale innovaties: van gezondheidszorg tot kunst

In POP'HUB worden zo'n dertig innovaties uit de hele regio getoond, waaronder een aantal innovaties die op Novio Tech Campus zijn ontstaan. Martijn van der Linden, directeur PR & Communicatie bij NXP, legt uit waarom zij ervoor kozen om hun radarchipdemo in de winkel te demonstreren: "Het is een geweldige en uitnodigende manier om mensen aan het praten te krijgen over chiptechnologie. Wij vinden het belangrijk om jonge mensen te inspireren om te kiezen voor een carrière in Health en High Tech. POP'HUB geeft ons de kans om een breder publiek te bereiken en te laten zien wat voor geweldige dingen er hier in Nijmegen gebeuren."
Daarnaast geeft POP'HUB studenten van kunstacademie ArtEZ, die hun afstudeerprojecten bij NXP doen, een platform om hun kunstwerken te laten zien, gebaseerd op de halfgeleiderhistorie van NXP. "Zij kregen de opdracht om kunst te maken op basis van onze veelal onzichtbare technologie of ongrijpbare zaken zoals 'storage'. Ons werk leverde hen inspiratie op en zal ook op POP'HUB te zien zijn", aldus Martijn.

Innovatief klimaat in regio Nijmegen

De winkel wil een positieve invloed hebben op het innovatieve klimaat in de stad. En dat verrast de Nijmegenaren aangenaam, merken Dick en zijn vrijwilligers. "Een innovatie uitleggen aan mensen is heel moeilijk. POP'HUB is een innovatie op zich en daar had ik niet eens aan gedacht. Ik dacht dat iedereen meteen zou snappen wat een geweldig idee deze winkel zou zijn. Maar het duurde even voordat mensen het idee omarmden." Maar dat weerhield Dick er niet van om door te gaan en ervoor te zorgen dat innovaties in de regio Nijmegen onder de aandacht van een breder publiek worden gebracht. Maar zijn grootste doel voor POP'HUB is om in elke grote Nederlandse stad een etalage te openen. "Het tonen van lokale innovaties versterkt de lokale binding. En dat is de beste basis voor succes."