Byondis benoemt Timo van den Berg als Senior Director, Immuno-Oncologie R&D

Nijmegen, Nederland – 15 juli 2021 – Byondis B.V. heeft vandaag de benoeming aangekondigd van Timo K. van den Berg, Ph.D., als senior director Immuno-Oncology (IO) Research and Development. Van den Berg zal deze rol vanaf 1 september a.s. op zich nemen vanuit het hoofdkantoor van Byondis in Nijmegen.
In zijn nieuwe functie zal Van den Berg een belangrijke rol spelen bij het vormgeven van de pijplijn immuno-oncologie bij Byondis, die onder meer het anti-SIRPα monoklonale antilichaam BYON4228 omvat.

“We zijn verheugd Timo te mogen verwelkomen in de Byondis-familie. Hij wordt wereldwijd erkend als een autoriteit en pionier op het gebied van immuno-oncologie. Zo was hij de eerste die de rol van SIRPα beschreef en het potentieel herkende om dit doelwit in te zetten voor de ontwikkeling van een medicijn ten behoeve van kankerpatiënten,” aldus Byondis Chief Scientific Officer Wim Dokter, Ph.D.

Professor van den Berg werkt al geruime tijd samen met Byondis en speelde een cruciale rol bij de ontdekking van de CD47-SIRPα-as, als een aangeboren immuuncontrolepunt. CD47 staat in de IO-wereld bekend als het "eet-me-niet-op"-signaal waarmee tumoren kunnen ontsnappen aan herkenning en vernietiging.
“Ik ben erg enthousiast over dit nieuwe hoofdstuk in mijn carrière”, aldus professor van den Berg. "Ik geloof dat Byondis en ik een goede match zijn. We delen dezelfde waarden, waaronder een sterke, doelgerichte werkethiek en een passie voor het verbeteren van het leven van patiënten door het creëren van precisiegeneesmiddelen die gericht zijn op moeilijk te behandelen kankers.”

Research in Amsterdam. Van den Berg is sinds 2017 bijzonder hoogleraar Immunotherapie, verbonden aan de afdeling Moleculaire Celbiologie en Immunologie van het UMC Amsterdam. Hij was 25 jaar onderzoeksleider en afdelingshoofd bij het UMC Amsterdam en Sanquin Research. Sanquin, een non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor de bloedvoorziening in Nederland, ontwikkelt en produceert ook farmaceutische producten, doet wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelt en verricht diagnostische diensten.

Van den Berg is onder andere bestuurslid van het Centrum voor Infectie en Immuniteit in Amsterdam en het Cancer Center Amsterdam. Hij is tevens lid van de Nederlandse Vereniging voor Immunologie en de European Society for Clinical Investigation. Van den Berg behaalde zijn Ph.D. aan de Vrije Universiteit en zijn M.Sc. in Biologische Wetenschappen (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam.

Over Byondis
Byondis is een onafhankelijk biofarmaceutisch onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf met als belangrijkste drijfveer levens van ernstig zieke patiënten te verbeteren. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve precisiegeneesmiddelen gericht op het behandelen van kanker en auto-immuunziekten. Byondis ontwikkelt nieuwe biologische entiteiten (NBE's) en nieuwe chemische entiteiten (NCE's) met behulp van gepatenteerde moleculaire concepten, zoals ByonZine®, de duocarmazine linker-drug (LD)-technologie, en ByonShieLD®, de plaats specifieke conjugatietechnologie, voor de volgende generatie antilichaam-geneesmiddelconjugaten (ADC's).

Het brede ontwikkelingsportfolio van Byondis omvat zowel preklinische als klinische programma's in de vroege en late fase, zoals de anti-HER2 ADC [vic-]trastuzumab duocarmazine (SYD985), het pivotal Fase III TULIP®-onderzoek, waarvan onlangs positieve topline-resultaten zijn vrijgegeven. Het bedrijf heeft een toegewijd team van ongeveer 400 medewerkers, waaronder hoogopgeleide wetenschappers en bekwame technici die werken in ultramoderne R&D- en Good Manufacturing Practice-productiefaciliteiten op de campus in Nijmegen. Byondis werkt regelmatig samen met toonaangevende, wereldwijde biotechnologische en farmaceutische bedrijven, en met vele academische onderzoeksinstellingen. Ga voor meer informatie naar www.byondis.com.