Vrouwen in gezondheid en hightech – Christelle Le Cam: van engineering tot people management

De Health- en Hightechindustrie wordt nog steeds gezien als overwegend mannelijk, maar op Novio Tech Campus effenen deze vrouwen de weg voor de toekomst. Christelle Le Cam, Technology & Quality Support manager in de Chief Technology Officer (CTO) organisatie bij NXP, bijvoorbeeld, werkt hard om ingenieurs te helpen hun volledige potentieel te bereiken.

Nederland als thuisbasis
Meer dan 20 jaar geleden verhuisde Christelle van Frankrijk naar Nederland om bij Philips in Eindhoven te gaan werken. Ze werkte ook een paar jaar in België en Frankrijk, maar de laatste 14 jaar werkt ze bij NXP in Nijmegen. Ze heeft altijd al een voorliefde gehad voor natuurkunde en wiskunde. En als ingenieur in de micro-elektronica doet ze wat ze het leukst vindt: "Chips zijn fascinerend! In mijn werk mag ik me bezighouden met de technologieën om toekomstige chips te maken." Een deel van wat werken in gezondheid en hightech waardevol maakt voor Christelle, is de toepassing van haar werk in het dagelijks leven van mensen. "Werken aan chips die gebruikt worden in telefoons en auto's is bijvoorbeeld geweldig: je helpt technologie vooruit die veel mensen gebruiken."

Als expat zijn er altijd uitdagingen wanneer je voor het eerst in een ander land begint te werken. Christelle koos ervoor om zich snel aan te passen toen ze voor het eerst in Nederland aankwam. "Het eerste jaar in Eindhoven was een cultuurshock. Ik heb een cursus Nederlandse cultuur gevolgd, dat was echt een eyeopener", zegt ze. De Nederlandse directheid was een van de grootste verschillen met Frankrijk. Ze begreep echter al snel dat dit geen teken van onbeleefdheid was, maar gewoon de Nederlandse manier van werken.

Ingenieurs helpen hun potentieel te bereiken
In de loop der jaren zijn transistors steeds kleiner geworden. Christelle is verantwoordelijk geweest voor een heel technologieplatform. De uitdaging was om ervoor te zorgen dat de benodigde technologie beschikbaar en klaar is voor gebruik bij de productie van chips. Nu geeft Christelle leiding aan een paar teams die zich bijvoorbeeld richten op het ontwikkelen van simulatiemodellen. Zo kunnen chipontwerpers beter voorspellen hoe chips zich zullen gedragen zodra ze in productie worden genomen en worden gebruikt in auto's, telefoons en vele andere producten.

Vroeger werkte ze als ingenieur, maar haar huidige functie in het management vereist andere vaardigheden. Het duurde even voordat ze de managementfunctie accepteerde, ook al had ze al eerder aanbiedingen gekregen. "Lange tijd was ik te gepassioneerd over het werken aan de technologie zelf, om naar een managementfunctie te gaan. Nu geniet ik ervan om mijn people managementvaardigheden te gebruiken om mijn ingenieurs hun volledige potentieel te laten bereiken." Ook al is het nog maar negen maanden, ze geniet van haar nieuwe rol. "Ik kijk ernaar uit om de organisatie nog beter te leren kennen en een zo groot mogelijke impact te hebben op NXP als geheel." Haar teams lijken tevreden, wat voor haar de belangrijkste indicator is dat ze een goede start heeft gemaakt.

Online de wereld rondreizen
Ze werkt in een zeer internationaal team. Dat is inherent aan de aard van haar werk, aangezien ze leiding geeft aan teams die zich op verschillende continenten bevinden. "Ik werk met teams in Nederland, de Verenigde Staten en China", zegt ze. Deze internationale contacten horen bij de chipindustrie: " Door mijn werk kon ik veel reizen, zoals naar conferenties in de Verenigde Staten of naar Azië om productielocaties te bezoeken. "

Werken met teams over de hele wereld vereist meer dan alleen managementvaardigheden. Als ingenieur heeft Christelle ervaren hoe het is om deel uit te maken van een van die teams. Die inzichten kan ze gebruiken in haar huidige functie. "Ik heb met plezier gewerkt als ingenieur. Mijn focus ligt nu op het helpen van ingenieurs om te groeien", zegt ze.

De weg wijzen
Anderen helpen zich te verbeteren en hun volledige potentieel te bereiken, is niets nieuws voor Christelle. Christelle helpt andere expats, vooral vrouwen, werk te vinden. Ze draagt bij aan een programma in Eindhoven genaamd 'Vrouwen voor Vrouwen'. "Er zijn veel getalenteerde vrouwen die met hun partner naar Nederland verhuizen. Ook zij moeten hun weg vinden. En daar help ik ze graag bij." Christelle bleef het voortouw nemen en ze helpt nu vrouwelijk talent, meer specifiek in health en hightech.

Binnen NXP maakt Christelle deel uit van de 'Women in NXP'-board. Er zijn soortgelijke boards in alle landen waar NXP gevestigd is. "We streven ernaar om vrouwelijk talent te empoweren, bijvoorbeeld om hun carrièrepad binnen het bedrijf te bereiken." Christelle ziet positieve signalen binnen het bedrijf over de actie die wordt ondernomen ten gunste van vrouwen. Ze moedigt andere bedrijven aan om de initiatieven van NXP te volgen. Het 'Women in NXP' bestuur draagt bij door het organiseren van workshops en mentoring. Christelle laat hiermee zien dat een carrière binnen health en hightech zoals de hare binnen handbereik ligt.