GATT: van achtertuin tot Novio Tech Campus

'Als zijn kantoor nou nog heel iets groter was...', zegt oprichter en Chief Technology Officer Johan Bender van GATT gekscherend over hun nieuwe bedrijfspand op de Novio Tech Campus. Maar gelukkig maken de op maat gemaakte cleanrooms op de campus dat meer dan goed. Zijn biotechbedrijf heeft een ambitieus doel: de markt opschudden met hun gloednieuwe hemostatische pleister voor het stelpen van ernstige bloedingen in de algemene chirurgie.

Chirurgische bloedingen vormen nog steeds een grote uitdaging in elke operatiekamer. Traditionele methoden om bloedingen te behandelen omvatten het uitoefenen van druk of hechten. Als deze opties niet slagen, gebruiken chirurgen hemostaten en dichtingsmiddelen. De bestaande oplossingen hebben echter een lage adhesie en vereisen een lange druktijd. GATT Technologies wil met zijn platform de volgende stap zetten op de wereldmarkt voor hecht- en afdichtmiddelen.

Innovatie in de tuin

Momenteel richt GATT zich op klinische proeven met de GATT-Patch, hun lanceringsproduct. Deze snelle hemostatische afdichtingspleister is gebaseerd op de gepatenteerde technologie en is in staat om ernstige chirurgische bloedingen onder controle te houden en orgaanlekkage te voorkomen en te behandelen. "Onze trials starten in april, in Groningen, Rotterdam en Nijmegen", vertelt Johan. "En dat is voor ons een bijzonder moment. Ik weet nog heel goed dat ik op 21 december 2009 om half drie 's middags in mijn achtertuin voor het eerst dit idee bedacht. En kijk nu eens naar ons project: het staat op het punt om voor de allereerste keer gebruikt te worden om mensen te behandelen."

Over het unieke karakter van hun product, vertelt Johan verder: "Onze innovatieve pleister maakt gebruik van een synthetisch polymeer voor hemostatische afdichting tijdens een operatie. Het is het eerste product op basis van de gepatenteerde NHS-POx technologie, waardoor chirurgen een bloeding niet alleen sneller kunnen stoppen, maar ook een sterker afsluitend resultaat kunnen creëren. Bovendien is de patch kosteneffectiever te produceren dan andere hemostaten op basis van fibrine en synthetische hemostaten."

Kleverige moleculen

GATT is een van de nieuwste bewoners op de Novio Tech Campus in Nijmegen. In oktober verhuisde het biotechbedrijf van het Radboudumc naar de campus. Johan Bender richtte het bedrijf in 2011 op en richt zich nu op het onderzoek en de ontwikkeling en toepassing van de GATT-producten. Hij studeerde farmacie aan de Universiteit Utrecht en werkte vijf jaar in R&D voor grote bedrijven. Hij was algemeen directeur van Bactimm en vanaf 2002 mede-eigenaar van Bactimm/Farmalyse, beide contract service providers voor de farmaceutische industrie. Zijn cannabinoïdenonderzoek met de Universiteit Leiden stond aan de basis van de technologie die GATT nu gebruikt."

Tijdens het bestuderen van medicinale effecten van planten in het lab, vond Johan's team een polymeer (een materiaal bestaande uit zeer grote moleculen) dat uitzonderlijk plakkerig was. "Iedereen klaagde over de kleverigheid. Maar het enige wat ik kon bedenken, was: hoe werkt dit? En hoe kan ik er iets nuttigs van maken?" Hij sloeg de handen ineen met professor Jan van Hest om de chemie achter zijn idee uit te zoeken. "We creëerden geactiveerde polyoxazoline: een polymeer dat uitstekende hemostatische en afdichtende eigenschappen heeft als het in aanraking komt met vloeistoffen. Zoals bloed, bijvoorbeeld."

Platform

Vanuit hun nieuwe locatie op Novio Tech Campus blijft GATT werken aan hun lanceringsproduct. Daarnaast werkt het bedrijf aan de verdere ontwikkeling en verfijning van zijn andere producten, waaronder poeder, tape en gels. Zo ontwikkelt GATT een poedertoepassing voor gebruik in laparoscopische of robotische settings en een spray die kan worden gebruikt als afdichtmiddel bij bijvoorbeeld longprocedures. De tape die ze ontwikkelen moet darmlekkage voorkomen. Johan: "Ons doel is om een platform te starten dat ongeveer elke twee jaar een nieuw product lanceert. Maar eerst richten we ons op de pleister."

No-brainer

GATT vond Novio Tech Campus de perfecte plek om hun innovaties verder te ontwikkelen. Johan: "Toen het Radboudumc niet de cleanrooms kon leveren die GATT nodig had, was de verhuizing naar Novio Tech Campus een no-brainer. We wisten dat de campus zou passen bij onze wensen. Dankzij mijn connecties in de regio Nijmegen waren we al bekend met het type cleanrooms dat ze hier hebben, en dat die ruim voldoende zouden zijn. Bovendien bevalt ons alles wat deze campus te bieden heeft. Met de bouwplannen voor een nieuw research-gebouw op komst, hebben we eindelijk het gevoel dat we een toekomstbestendig bedrijf kunnen bouwen. Misschien kan ik ooit nog eens verhuizen naar een groter kantoor", lacht hij.