Nijmeegse technologie in mobiele netwerken wereldwijd

Verlichting, verwarming, verbinding

Ampleon is gespecialiseerd in radiofrequentie-technologie (RF) en werkt aan technologische toepassingen die transport van grote hoeveelheden informatie via elektromagnetische golven mogelijk maken. De technologie is van essentieel belang voor de infrastructuur van mobiele netwerken, zoals 4G en straks 5G, maar ook voor bijvoorbeeld radarsystemen. Daarnaast is Ampleon bezig met energietoepassingen van RF-technologie, waardoor deze ook kan worden gebruikt voor verwarming en verlichting.   Stolk legt uit: “Onze belangrijkste expertise is het maken van chips van halfgeleidermaterialen, waarmee op hoge frequenties signalen kunnen worden versterkt. Het versterken van een signaal met een zeer hoge frequentie is bijzonder lastig, want hoe hoger de frequentie, hoe hoger de kans op vervorming van het signaal bij versterking. Ampleon beschikt echter over de techniek, kennis en ervaring om deze zogeheten hoogfrequent-versterkers te maken. Een aanzienlijk deel van alle mobiele zendmasten bevat Ampleon-versterkers en ruim een derde van alle telefoongesprekken en al het mobiele data verkeer wereldwijd is mogelijk dankzij chips uit Nijmegen.”    

Van 4G naar 5G

De corona-crisis heeft sommige kwetsbaarheden van onze mobiele infrastructuur aan het licht gebracht. Zo waren er meerdere storingen bij providers. En zelfs streamingdiensten hebben hun beeldkwaliteit verlaagd op verzoek van de Europese Commissie om overbelasting van het Europese netwerk te voorkomen. Met de komst van 5G, waarin ook de hoogfrequent-versterkers van Ampleon een rol gaan spelen, zal dat allemaal verleden tijd zijn, vertelt Stolk: “Door de grote datacapaciteit van het netwerk is de kans op overbelasting bijna nihil. En met deze capaciteit, hoge datasnelheid en lage signaalvertraging kun je straks met gigantische groepen videoconferenties houden, waarbij de haperingen en vertragingen tot het verleden behoren. Hierdoor kun je dus in allerlei situaties, zoals werk, opleiding of anderszins direct met elkaar interacteren op afstand.”   “Ook de gezondheidszorg en de logistieke sector, die beide cruciaal zijn gebleken de afgelopen tijd, zullen baat hebben bij de komst van 5G in de vorm van nieuwe of verbeterde toepassingen,” vertelt Stolk. “Denk daarbij aan zorg, medische controles en zelfs operaties op afstand. Goederen- en verkeersstromen kunnen met 5G directer worden aangestuurd, maar bovenal biedt 5G de mogelijkheid om geavanceerde kunstmatige intelligentie-toepassingen te integreren in de aansturing, waardoor deze efficiënter en duurzamer wordt.”   Door een techniek genaamd spectrumdeling kunnen sommige providers nu al 5G aanbieden in een beperkt aantal gebieden in Nederland. Dit is echter anders dan het daadwerkelijke 5G, waar het in bovenstaande alinea’s over gaat. Er zijn drie breedbandfrequenties gereserveerd voor 5G in Nederland: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Met 700 MHz neemt de datacapaciteit en snelheid iets toe, maar het echte verschil op het gebied van datacapaciteit snelheid en signaalvertraging wordt pas merkbaar als ook de 3,5 GHz-frequentie beschikbaar komt. De veiling van deze frequentie voor mobiele providers zal plaatsvinden in 2022. De verwachting is dat de eerste toepassingen op deze frequentie voornamelijk gericht zijn op de industrie, landbouw en medische zorg. Daarna zal het nog enige tijd duren voordat particulieren ook gebruik kunnen maken van dit hypersnelle netwerk.  

Aanpassen en doorgaan

Niet alleen voor de klanten en gebruikers is de kennis van Ampleon belangrijk in de huidige crisis, het bedrijf heeft er zelf ook baat bij, zo vertelt Stolk. “Wij hebben zo’n vijftig medewerkers in China. Zij waren vanwege het Chinees nieuwjaar naar hun familie gereisd, maar mochten door de maatregelen daarna niet meer terug. Sommigen van hen bevonden zich in een afgelegen gebied en hadden een zeer onbetrouwbaar netwerk, waardoor werken vanuit huis niet mogelijk was. Wij hebben voor die medewerkers 4G hotspots aangelegd, zodat ze via een betrouwbaar mobiel netwerk toch konden werken op afstand.”   Over hoe de corona-crisis Ampleon als bedrijf treft, zegt Stolk: “Veel mensen werken thuis. Ampleon is een internationaal bedrijf en hield al veel videovergaderingen, dus dat is niet per se nieuw. De productiecapaciteit staat wel onder druk door de crisis, maar vooralsnog draait de productie door. Er moeten immers producten en prototypes worden gemaakt en getest. Daarom gaat dat werk gewoon verder in de laboratoria, uiteraard met verscherpte veiligheidsmaatregelen. We zijn zelf ook afhankelijk van leveranciers van andere producten en halffabricaten en we volgen nauwgezet hoe die hele leveranciersketen de komende tijd blijft lopen. Maar we bekijken de situatie van uur tot uur en we doen ons best om de molen draaiende te houden in deze tijden.”   Al met al speelt Ampleon wereldwijd een belangrijke rol in de communicatie van vandaag en morgen. En crisis of niet, we maken allemaal weleens gebruik van Nijmeegse Ampleon-technologie. En die is misschien wel onzichtbaar, maar vooral onmisbaar.