Column (Dutch): Leren 2.0

11 / 01 / 19

Na zeven jaar onderhandelen zijn de gesprekken over een pensioenakkoord toch weer vastgelopen. Volgens het FNV vraagt het veranderende werklandschap om een nieuw pensioenstelsel. Werknemers die niet langer hun hele carrière bij één werkgever blijven, meer zelfstandigen en een stijgende levensverwachting. Misschien nog wel meer dan om een nieuw pensioenstelsel, vraagt dit dynamische (werk)leven om een nieuwe kijk op leren. We leven langer, we werken langer, we leren langer.

Column (Dutch): Leren 2.0

In the media
11 / 01 / 19

Na zeven jaar onderhandelen zijn de gesprekken over een pensioenakkoord toch weer vastgelopen. Volgens het FNV vraagt het veranderende werklandschap om een nieuw pensioenstelsel. Werknemers die niet langer hun hele carrière bij één werkgever blijven, meer zelfstandigen en een stijgende levensverwachting. Misschien nog wel meer dan om een nieuw pensioenstelsel, vraagt dit dynamische (werk)leven om een nieuwe kijk op leren. We leven langer, we werken langer, we leren langer.

De wereld verandert snel. Kennis die studenten nu opdoen, is over een jaar (of minder) alweer aan een update toe. Daar komt bij dat er continu nieuw werk ontstaat. Fenomenen als robotisering en digitalisering lijken in eerste instantie werk uit handen van de mens te nemen, maar in de praktijk blijkt dit vaak onjuist. Sterker: ze leveren weer ander werk op. Kijk eens naar het aantal mensen dat tegenwoordig bij webshops als Coolblue en Bol.com werkt. Natuurlijk snap ik dat dit soms wat om- en bijscholing vereist, maar de conclusie is eenduidig: het huidige werklandschap vraagt om continue professionele en persoonlijke ontwikkeling.

 

 

Ook de Health en High Tech (H&HT) wereld is dynamisch, innovatief! Werknemers in deze sectoren moeten in hun vakgebied voorop blijven lopen. Een campus is een broedplaats; het moet stimuleren, tot ontmoetingen leiden. Op Novio Tech Campus organiseren we daarom netwerk- en informatiebijeenkomsten voor werknemers en managers op het gebied van H&HT. En het slaat aan, bezoekersaantallen zijn telkens weer hoog. We experimenteren ook met nieuwe concepten; een samenwerking met Technovium om de inzetbaarheid van mbo-studenten in de High Tech wereld te bespreken. Of juist iets heel anders, zoals een robotvoetbal cup of een film van het InScience Film Festival. Even niet alleen met het dagelijkse werk bezig, ook een blik op de toekomst.

 

 

Ondernemerschap is elke dag leren. Je moet innovatief met je product omgaan en soms jezelf opnieuw uitvinden. Dat kan je niet alleen. Jij leert van anderen en anderen leren van jou. Daarbij word je soms gedwongen om buiten je comfortzone te treden. Wanneer was de laatste keer dat je geïnspireerd raakte? Wie prikkelt en stimuleert je? Maar ook andersom: wie daag jij uit? Voor het bijstaan van ondernemers in H&HT is in Nijmegen Briskr opgericht: een samenwerkingsverband van 12 partners, die samen H&HT ondernemerschap in regio Nijmegen stimuleren. In de Briskr Academy vinden events en workshops plaats, het business support team biedt begeleiding op maat. Want leren is niet alleen informatie overbrengen, het is ook ermee om kunnen gaan.

 

 

Dit gebeurt natuurlijk niet alleen in Nijmegen. Deze behoefte is volgens mij overal voelbaar. Ambitieuze jongeren schrijven zich massaal in voor MBO-, HBO- of WO-opleidingen. Tegelijkertijd krijgen werkenden volop kans om zich verder te ontwikkelen. Updates over eigen of exotisch vakgebied, leren een H&HT bedrijf op te zetten, of toch eindelijk die cursus Chinees volgen. Hoewel het pensioenakkoord er voorlopig nog niet lijkt te komen, zijn we zelf allang begonnen met leren 2.0.

 

 

This article was published in Hét Ondernemersbelang!