Gelderland: hub for medical startups (Dutch)

03 / 01 / 19

Innovation Origins wrote a series of articles about the Dutch startup-ecosystem. One of the items highlights the Health and High Tech character of startups in the Gelderland region, and especially Nijmegen. Read a preview of this article (in Dutch) below.

Gelderland: hub for medical startups (Dutch)

In the media
03 / 01 / 19

Innovation Origins wrote a series of articles about the Dutch startup-ecosystem. One of the items highlights the Health and High Tech character of startups in the Gelderland region, and especially Nijmegen. Read a preview of this article (in Dutch) below.

“Als er één categorie bedrijven verantwoordelijk is voor innovatie in Nederland, dan zijn het wel de startups. Omdat Innovation Origins altijd op zoek is naar relevante innovaties is er alle reden het complete Nederlandse startup-ecosysteem een keer goed in beeld te brengen. Op basis van datasets van StartupDelta zijn we bij alle provincies langs gegaan. In 14 afleveringen, gepubliceerd tussen 24 december 2018 en 7 januari 2019, geven we een overzicht van het startup-ecosysteem in Nederland. De serie is gemaakt door de journalisten van coöperatie PitchProducties, in opdracht van Innovation Origins. Vandaag: Gelderland.

 

Zo’n 10% van Nederlandse startups focust zich op het medische veld, maar in Gelderland is dit het dubbele. Dit blijkt uit gegevens van StartupDelta. Ongeveer 20% van de startups in deze provincie houdt zich bezig met de gezondheidszorg, variërend van nieuwe behandelmethodes tot innovatieve medische apparatuur.

Opmerkelijk, maar niet zo gek. “Gelderland en Nijmegen zijn de basis van een heleboel medisch georiënteerde activiteiten,” vertelt Pieter Lomans van het Radboud Universitair Medisch Centrum. “Nijmegen is een hotspot van health en high tech. Wat veel mensen niet weten is dat er drie miljardenbedrijven op Novio Tech Campus zitten: NXP, Nexperia en Ampleon.” Volgens Lomans zorgen deze en andere bedrijven — samen met de Radboud Universiteit en het Radboudumc — voor een netwerk van kennis en faciliteiten die van Gelderland een vruchtbare provincie maken voor medische startups.

 

 

250.000 euro

Daarnaast worden medische startups in Gelderland sterk gestimuleerd door de provincie en andere initiatieven. Zo wordt elk jaar het Health Valley Event georganiseerd. Dit is een evenement waar ontwikkelingen op het gebied van ‘Life Sciences & Health’ in het middelpunt staan en “waar het draait om mensen die het verschil maken voor de gezondheidszorg,” meldt de Radboud Universiteit Nijmegen.

In maart, tijdens de laatste editie van dit evenement, werd door gedeputeerde Michiel Scheffer (D66) een nieuw fonds aangekondigd dat ondersteuning biedt aan startups in Life Sciences & Health in Gelderland: het RedMedTech Discovery Fund II. Dit fonds moet deze startups helpen de ontwikkelingsfase richting vervolgfinanciering te overbruggen, “om zo weer risicodragende startups in de medische sector te krijgen,” aldus Theo Föllinger. Hij is Manager Business Development bij OostNL, een van de initiatiefnemende bedrijven achter het fonds. Deze overbrugging is een bottleneck voor veel startups.

Afgelopen maand zijn drie nieuwe startups bekend gemaakt die zullen profiteren van dit fonds: CitiusBio, CardiacBooster en Binnovate Digital Health. Een kort door de bocht-omschrijving: CitiusBio focust zich op het sneller en beter detecteren van hartinfarcten, CardiacBooster op het vergroten van de overlevingskans en het beperken van orgaanschade na een hartaanval, en Binnovate op het vergemakkelijken van zelfmanagement bij chronische nierpatiënten. Ieder krijgen ze een lening van 250 duizend euro.”

 

Read full article here!